2015. április 13., hétfő

Egy "ÉLETMÓDTÁBOR" előélete


Létezik a gyermekpopulációnak egy olyan szegmense, amellyel nem könnyű foglalkozni, tudunk róla, de nyíltan mégsem beszélünk velük kapcsolatban. 
Országosan ismertek azok a szomorú adatok, amelyek a túlsúlyos gyermekek számának kifejezett emelkedéséről számolnak be. Városunkban sincs ez másképp.. 

 Egészségügyi szakemberként, aki  elsősorban a gyermekek egészségével foglalkozik, egyéni és intézményi formában ( iskolaorvos) látom, hogy a túlsúllyal küzdő gyermekek mennyire elszigetelődnek társaiktól, kirekesztődnek a közösségből. Napi szinten frusztrálódnak az őket ért atrocitások miatt, komolyan depresszióssá válnak, emiatt ún. „bánatevésbe” kezdenek, ami tovább fokozza amúgy is meglévő problémáikat. Ezek a pszichés károsító hatások mély nyomot hagynak minden gyermekben, bár maguktól ritkán beszélnek róla. 
A pedagógusokkal egyetértésben úgy véljük, tenni kell valamit ez ügyben. 
Nagyon jó eredmények várhatók a gyermekeknél nem családi és nem iskolai közegben

A tábor egyfajta felszabadultsága még nagyobb lehetőséget ad a változások beindítására. A kisebb csoportokra osztás hamar bizalmat idézhet elő a gyermekekben, hamar megnyílnak kisebb létszámnál, a csoporthoz rendelt vezető pedig egyéni segítségnyújtást is kezdeményezhet. 
A gyakorlati életbe átültetett elméleti táplálkozási tudnivalók pedig az önállóságot is elősegítik, ezáltal a gyermek otthon is könnyebben mer kezdeményezni a tanultakkal kapcsolatban. 

Sorstársakról lévén szó, a mozgásformák megismerése, gyakorlása során nem lesz téma a „ki az ügyetlenebb” kérdés, hisz mindenki akkor fogja megtapasztalni  az új sportolási lehetőségeket.

Az Életmód táborban résztvevő gyermekek a tábort követően tudatosabban és önmagukat is jobban ismerve fogják élni mindennapjaikat, függetlenül az életkoruktól. Az elsajátított ismeretek birtokában képesek lesznek beindítani a szükséges változásokat saját és az őket körülvevő családok életében. Bebizonyítjuk, hogy sok változtatás nem pénz kérdése elsősorban, hanem a hozzáállásé. Megmutatjuk a gyermekeknek, hogy nincsenek egyedül, bármikor kérhetnek segítséget, hiszen a jelenlévő segítők bármikor elérhetők lesznek a számukra. 
 Megismerhetnek olyan mozgási lehetőségeket, amik során nem az „ügyetlenségük” tűnik fel a velük mozgóknak, hiszen mindenki magával van elfoglalva a sportolás során. Nem elsősorban az ügyesség a fontos, hanem hogy élvezzék a mozgást. Mindezek után kiegyensúlyozottabban vehetik az előttük álló jövőbeni akadályokat, példát mutatva sorstársaiknak.

Tehát: tábort szervezünk túlsúlyos gyermekeknek Bükkszentkereszten. Már a hely is azt sugallja, valami jó van készülőben...
Általános iskolás korosztállyal számolva : együtt készítjük a reggelit és a vacsorát- egészséges ételeket kóstoltatva ( nasi, chips KIZÁRT), többféle mozgással is megismerkedünk, túrázunk, közben hasznos gyógynövényeket fedezünk fel képzett vezető segítségével, és foglalkozunk a gyerekek lelkével is: pszichológus vezetésével speciális tréningekkel készülünk. Reméljük, jó tapasztalás lesz mindenkinek és a gyerekek is kapnak egy olyan belső indíttatást, ami segíti őket az egészségesebbé válás útján. Ehhez azonban rendkívül fontos a környezet, a család segítsége, e nélkül az egész tábor csupán időtöltésnek tűnik...bár rendkívül tartalmas időtöltésnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése