Ezt a hagyományt, amit a nagyszülőktől, szüleimtől kaptam, nem tudom és nem is akarom elengedni, elfelejteni, annak ellenére, hogy manapság nem sokan értik meg, mire is jó órákig állni az amúgy is meleg konyhában a forró lábas mellett és szintén órákig mosogatni, főzni a befőttes üvegeket mintegy "bevezetésként", amikor a boltban is meg lehet vásárolni mindent szinte fillérekért.

Az üstben 24 óráig főtt- cukor nélküli szilvalekvárnak összehasonlíthatatlan íze, aromája van és én hiába próbálom "utánozni" az öntöttvas lábas és a sütő kombinációjával, az sohasem lesz olyan. Pedig órákig állok felette... És ez csak egy példa a sok közül.
Manapság nem divat befőzni, pontosabban sokan hajlanak az egyszerűbb megoldások felé. Én nem! Azon dolgozom, hogy amit lehet, meg tudjak oldani, el tudjak készíteni otthoni keretek között, ne függjek senkitől vagy legalábbis minél kevésbé. Épp eléggé függ az életünk mások jó vagy rossz ötleteitől, döntéseitől... Valaha édesanyám sem hitte volna, hogy én leszek az, aki már-már szenvedélyesen igyekszem visszahozni a gyermekkor ízeit, technikáit, én fogok "disznóvágást" rendezni és végigcsinálni a családdal, mert igenis meg akarom tanulni. Sütöttem már kenyeret is-sajnos nem kemencében, "csak a sütőmben" és most a sajtkészítéssel ismerkedem. Mert szeretjük a finom sajtot és a házi készítésűnek ebben sincs párja.
Hiszem, ha ismét a valódi ízek vennének körül bennünket, a sok evészavaros gyerek is újra jóízűen enne, kevesebbet betegeskednénk, valódiak és boldogabbak lennénk. Persze tudom, hogy mindent nem lehet ugyanúgy és olyanra elkészíteni, de ha már közelítünk hozzá, az is óriási eredmény.

Csak bátorítani tudok mindenkit az újak kipróbálására is, hiszen lehet, hogy később ezekből lesznek a "régi ízek" és a hagyomány így lesz valóban élő, ha néha teszünk is hozzá valami egészen egyedit...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése