2023. január 22., vasárnap

Kertvárásban

 Télen, amikor már egy kicsit jobb az idő vagy esetleg amikor nincs is igazi tél, hajlamosak vagyunk erősen a tavaszt várni, és ha még egy kertünk is van a közelben, alig várjuk, hogy ültethessünk, foglalkozzunk az ágyásokkal, a magokkal. Így van ez velem is, ugyanakkor tudom, hogy nem teszek rosszat, ha előrelátóan tervezek. 



Az ágyások megtervezése most különösen fontos nekünk, hiszen egy új részt alakítottunk ki érett trágyával és szalmamulccsal az emelt ágyások mellett, ahol a család által kedvelt növényeket: zöldségeket, fűszereket próbáljuk termelni. Ez még nem az önellátásról szól, hiszen még csak egy kísérlet arra vonatkozóan, hogy az a terület, azok az éghajlati, napozási és nedvesség viszonyok alkalmasak-e zöldséges kialakítására vagy esetleg jövőre máshová kellene költöztetni az egészet Tehát kísérletezek.


Első lépésként összeszedtem a meglévő magjaimat- még nem túl régiek és bőségesen fedezik a szükségleteinket. Gyakorlatilag mindenből van elegendő. Amikor legutóbb hosszabb időt kint töltöttem a jurtában, nekiálltam rendszerezni az egészet, hogy átlássam, ültetési idők alapján is sorrendbe raktam, hogy könnyebb legyen előkeresni a kívánt magokat. Jó kis móka volt!                                                                                   

Utána mértem és rajzoltam. A rendelkezésre álló területet több részre osztottam, tematikusan ágyásokat tervezve, ahol korai és késői vetemények, védőnövények- virágok, fűszerek fogják egymást váltani. Az egész terv a biokertészkedés alapjain nyugszik, figyelembe véve a biodiverzitás- sokféleség elveit is. Készülök palántákat is nevelni, nem tudom, hogy fog sikerülni, de bizakodom. Emellett 
a gyümölcsös terület, az "erdőkert" növényeivel is foglalkozom, a fák már adottak, úgy néz ki, megvannak mindannyian- eddig több, mint 50 fát ültettünk el ősszel és még nincs vége, rövidesen érkeznek a kökény, a galagonya, mogyoró , sajmeggy és barkafűz csemeték, amik a fák közé ültetve az alacsonyabb szintet fogják képviselni. Ha enyhe az idő és nem fagyos a talaj, mehetnek is a földbe 😊

A kutyák szerencsére nem bántják a frissen ültetett növényeket- bár lehet, hogy most kiabáltam el... Mindegyik kis növényen bimbózó rügyek látszanak, amik bizakodásra adnak okot a tavaszt illetően. Ugyan még nem igazán volt valódi tél és még messze van a vége, már szerintem mindannyian várjuk a tavaszt, a megújulást, a napsütést. Alig várom, hogy az első hagymás virágok bújni kezdjenek.
 A madarak mindenesetre érzik a közeledtét, énekük, hangos csivitelésük jó jelzője az eljövendőnek.A mogyoró is virágzik ezerrel, nálunk a patakparton több régi mogyoróbokor is van, a virágjaik most legalább 2-féle színt mutatnak.
A falura költözésünk azonban türelemre tanít, hiába várom hamarabb a tavaszt, nem jön, sőt nem kizárt, hogy még a tél is meg fog viccelni mindannyiunkat , ahogy évek óta teszi is nagy biztonsággal. A természetet nem lehet becsapni, siettetni, csak türelmesen várni mindennek a sorát. Addig is itt a tervezés és az előkészületek ideje- hogy mire valóban itt a jó idő, már csak ültetni kelljen!😊




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése