2025. szeptember 25., csütörtök

A kert,az Isten adta kert...

 Hát igen!Ezt szerettük volna, hogy legyen elég és legyen hol- kertészkedni, zöldséget és gyümölcsöt termelni magunknak, a családnak.


A terep tejesen új, ezért minden kísérleti fázisban van még mindig- egy ennyire agyagos talajon, ahol saját földből vályogozni lehet, vajon mi marad meg, mit tudok ültetni?!

Így indult 3 évvel ezelőtt a saját mélymulcs-jellegű takarás azzal, ami van, 24 órás lóalom helyett érettebb marhatrágya és szalma, immár a 4. réteg fog rákerülni ősszel, ahogy lejön róla a paradicsom és a paprika.

Az idén tavasszal nagyon úgy nézett ki, hogy a mulcsban lakó pockok nyerésre állnak velem szemben-3x kellett újra ültetnem a palántákat, mire véget vetettünk az inváziónak.

A helyzet kissé komikus, ugyanis a kutyáinkba fajtától (mixtől) függetlenül kotorék eb is van "oltva", a mulcsból ősztől tavaszig és a földből bárhonnan és bármikor "kikapják" az ott lakókat: pockot, vakondot, bármit.Igen ám, de tavasszal mennek a mulcsra a kacsák csigázni ( a spanyol csiga nagyon szereti a szalmát, el tud bújni, a kacsák "kiszagolják") és mivel ők ott is laknak őszig azon a területen, akkortól a kutyák ki vannak tiltva onnan. Csiga ugyan ott már nincs, de a pocok semmi perc alatt visszaköltözik és indul a "játék". A 3. nekifutás sikeres kivitelezésében a drága szomszéd Marika néni segített, aki minden évben sok száz magot vet el sűrűn palántának és mindig akad néhány "leeső" darab, ami ilyenkor nagyon jól jön. 


Nos, az idén rengeteg paradicsom van a töveken, több 10 kg, teljesen vegyesen: kecskeméti és ökörszív, San Marzano és koktél...Köztük többféle paprika(csak pár tő, a pockok nagyon szerették)zsálya, zeller. Burgonyával is kísérleteztem, nos pocok úrfi azt sem kímélte, megette az elültetett gumókat, de a másodvetés, ha részben is ,de sikerült.Lesz majd jobb is!Mivel elfogadom, hogy ez még csak kísérlet, nem aggódom és nem vagyok türelmetlen.Mindennek örülök, amit ad a kert és nem hagyom figyelmen kívül a körülményeket sem.Mire átköltözünk, pontosan fogom tudni, hogy mire is alkalmas a területünk és mit kell majd máshogyan csinálni.

A rengeteg paradicsom természetesen feldolgozásra kerül, lesz belőle sűrítmény, ketchup, spagettiszósz, pizzakrém, tavaly még paradicsomlekvár is készült, amit Portugáliában nagyon megszerettünk évekkel ezelőtt. Ja és lecsó is , kisebb -nagyobb üvegekben, ami a családból bárkinek bármikor jól jöhet.Az idei kihívás a tök feldolgozása, tavaly cukkiniből volt sok, most a próbaképpen ültetett mindössze 3 tő főzőtök ontja a terméseket. Azért kihívás, mert az egész családban én szeretem, sem a férjem, sem a gyerekek nem eszik főzelékként...Néhány csomagnyi reszelt  tök a fagyasztóban pihen már, így a többivel kezdenem kell valamit, ha már kapom bőségesen. A barátok is kaptak már, anyukámnak is vittem a városba... Így lesz belőle citromos töklekvár, fahéjas tökbefőtt, frissen felhasználva tökgaluska- zseniális az íze, nagyon finom és még valamilyen kencét is csinálok belőle kenyérre.

A madaraknak ültetett napraforgót kiették a madarak 😊 időnek előtte!A kukorica még ott figyel a szárán, nem tudom, mi lesz belőle. Az elültetett összesen kb 1 kg burgonya alól kb 10 kg-ot szedtünk fel, ami nem óriási , de nekünk kezdetnek elég elsőre.


Meglepi barackjaink

A gyümölcsfák-ősi magyar fajták- 2-3 éve ültettük őket- közül a meggyet már meg tudtuk kóstolni, reméljük, jövőre a többi is megmutatja  magát- legalább a kóstolás szintjén. Az eperfa termése viszont nagyon finom, alig várom, hogy még több legyen rajta. Jól teremtek a bogyósok: a josta, a ribizli, az egres, a fekete berkenye, a szeder- sajnos a málna nem találja a helyét, talán idővel beáll ő is.

Türelmesek vagyunk, hiszen van., amit nem lehet siettetni, ráadásul minden ki van szolgáltatva az időjárás szeszélyeinek. Minden változik, a korábban megszokott növények helyett újak veszik át a helyüket, olyanok, amik jobban megbirkóznak a szélsőséges természeti viszonyokkal. Nálunk is van már törpe kivi, amit lugasnak szánok majd a boronaház déli oldalára 😊

Fantasztikus érzés a sajátot feldolgozni , majd idővel finom ebédet varázsolni belőle a család asztalára kiegészítve a saját tojással, baromfi hússal. És ha valami nincs otthon, a helyi és környékbeli valódi termelői piacokon biztosan be tudjuk szerezni !

A termés átlényegülve



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése