2017. július 19., szerda

Egy felújítás "margójára"

Előző bejegyzésem óta nagyon- nagyon sok víz lefolyt a Tiszán, sok dolog történt körülöttünk, és a régóta vágyott felújításunk is "kalandosra sikeredett...
Nem gondoltam volna, hogy a sztereotípiák a "mesterek" monopol helyzetéről, az ebből adódó arcátlanságukról nálunk is a mindennapok részét képezik hónapokon keresztül. Bíztam- bíztunk benne, hogy az adott szó, a kézfogás értékkel bír és nem szükséges minden esetben írásos dokumentum ahhoz, hogy a tervezett és beígért munkát valóban el is végezzék.
De sajnos a magyar "valóság" itt is megjelent. Fel nem foghatom, hogy ez miért természetes, jobb híján miért legyintünk, hogy "ez van, ezt kell szeretni".

Fürdőszobáink felújítását évekig tartó tervezés- fejben- majd tervező által papíron előzte meg. A látványtervek nagyon tetszettek és az erre szakosodott cég jóvoltából a megvalósításhoz szükséges "eszközöket" is könnyen be tudtuk szerezni. Fizetés banki utalással- előre félig, majd az áru Magyarországra érkezését követően teljesen történt és utána vártunk. Már itt, a szállítás során is voltak gondok, némi csúszás és számla sok-sok telefon és levelezés után. Nem értettem, hogy egy ekkora cég hogyan engedheti ezt magának...?
Kivitelezőt helyben kerestünk, figyeltük a véleményeket erősen, ismerősöktől szájhagyomány útján nyert információ alapján találtuk meg az emberünket, a csapatot. Nos, ők hozták a hazai formát. Az időpontok már az első naptól kezdve csúsztak, és az első fürdőt ugyan  a kalkulált 10 nap helyett 21 nap alatt fejezték be, a második megbeszélt időpontját gyakorlatilag semmibe vették.Sem személyesen, sem telefonon nem tudtuk elérni a csapat egyik tagját sem sokáig, gyakorlatilag lazán hülyének néztek bennünket. Ezen idő alatt ugyanakkor a ház teljes festését, lépcsők lakkozását meg tudtuk oldani és mire a 2. fürdőnkhöz egyáltalán hozzáfogtak, a festést már el is felejtettük- pedig nem volt egyszerű menet. A 6 m-es belmagasságú étkezőnk festéséhez komoly állványrendszert kellett felépíteniük, de csak 2 napig volt útban...szépen és gördülékenyen megoldottak mindent. ( Elérhetőség privátban :) )
És itt jött a kálváriánk, ami jól elhúzódott 2,5 hónapig... Mivel megbeszélt időpontokkal számoltunk, szabadságot szerveztünk természetesen, hogy ott legyünk a kezdésnél. Nem jöttek- a szabi úszott- (több nap).  Az elkövetkező hetek valójában arról szóltak, hogy nem akkor, nem úgy és nem annyiért..

Már megvolt a ballagás és erősen az érettségi közeledett, amikor félig befejezve a kérdéses munkát, a "csapat" gyakorlatilag szó nélkül és elérhetetlenül lelépett, az utolsó fázis munkálatainak ( mosdó- csaptelep bekötése) elvégzése nélkül. Fizetni mindig csak az elvégzett munkáért fizettünk- valószínűleg ez volt a baj... Nem kicsit voltam- voltunk dühösek. Megbízható ismerőseinktől kaptunk egy olyan nevet és telefonszámot, aki gyakorlatilag pár napon belül befejezte a más által félbehagyott munkát- feleannyi összegért...Őt már azóta másnak is ajánlottam és meg voltak vele elégedve :)




Summa summárum: tanultunk ebből az egészből, nem keveset az biztos.
1. Lehetőleg mindent csináljunk mi magunk, hogy ne függjünk a mestertől- egy a gond, hogy minden szakmát kitanulni gyakorlatilag lehetetlen és akkor miből élnének azok, akik tényleg jól dolgoznak.
2. Sokan azt mondják, hogy minden valamirevaló mester  már elment az országból és csak az maradt, aki -fogalmazzunk finoman- nem tartozik az elit körhöz...Lehet, de biztosan vannak még megbízható mesterek is itthon, csak ritkák, mint a fehér holló.
3. Pénzt nem adunk oda, csak a munka teljes kivitelezését követően.- ez nekem volt nagy tanulság...
4. Az időpontokat illetően a kettes szorzó biztosan nem elég.
5. Úgysem lehetsz eléggé körültekintő, bárhogy igyekszel...átvernek, az biztos.

Csak egy gondolat a végére: ha én a saját munkám, hivatásom kapcsán ilyen munkát végeznék ( de bárki másról is mondhatnám, aki nem az építőiparban tevékenykedik), biztosan feljelentenének, vizsgálatot indítanának ellenem és még sorolhatnám- meghurcolnának. Kérdés: miért nem lehet az ilyen "szakembereket" nevükön nevezni, hogy mások ne essenek bele ebbe a csapdába? Mert valahogy a nevük a közösségi média helyi oldalain nem szerepel elítélőleg. ( Ui: mint kiderült, sok ismerősömnek hasonló tapasztalata volt ezzel a csapattal, csak valahogy nem került említésre...)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése