2015. február 17., kedd

Hűség

Többféle értelemben is értelmezhető, mely manapság a kevésbé ismert tulajdonságok közé tartozik...

"Hűség= állandó, tudatos, szeretettel való ragaszkodás azokhoz, kikhez kötelezettségeink csatolnak bennünket; mig a puszta ragaszkodás inkább ösztönszerű, tudattalan" (Pallas Nagylexikon)



A "Házasság hete" kapcsán gondolkodtam el rajta, vajon manapság mit is jelent ez az 5 betű?...Miért lehet fontos ma egyáltalán, hogy valaki "állandóan, szeretettel ragaszkodjon " valakihez, akihez " kötelezettség csatolja"?...
Lehet ez párkapcsolati hűség és lehet munkakapcsolati, baráti, esetleg elvhűség- na ez aztán valóban ritka, mint a fehér holló-, de lehetünk csak hűségesek a szokásainkhoz is.

Egyesek számára biztosan elképzelhetetlen, hogy a mai felgyorsult világunkban hosszú éveken keresztül csupán egy emberrel éljenek, ehhez az egyhez ragaszkodjanak, "vele megelégedjenek". Nem is tudom, talán azért, mert sokan attól félnek, ha csak egy Társuk van az  Életben, akkor lemaradnak, netán kimaradnak valamiről- valamiből. Pedig kevés ahhoz fogható érzés van, amikor ismerem, értem, emiatt tisztelem, szeretem a másikat- ezáltal (ha úgy tetszik) biztonságban érzem magam. Hiszen napjainkban jószerivel mindenért aggódnunk kell, A BIZTONSÁG , mint érzés, luxuscikknek számít.

A munkahelyi hűség megint egy olyan fogalom, amit a napról-napra élő többségi társadalom -sajnos- csak szeretne megismerni, mert ez valóban biztos hátteret jelenthetne a családnak, könnyebbé téve mindennapjaikat.A közmunkaprogram, a 3-6 havonta kényszerűségből munkahelyet váltó dolgozók többsége sajnos ritkán jut olyan lehetőséghez, melynek során megismerheti a munkahelyi lojalitás fogalmát, hiszen nincs miért, ha úgyis elküldik néhány hónap múlva. Nem érezhetik, hogy milyen éveken keresztül ( életen keresztül) valakinek- valakivel dolgozni, szinte egy családként élni a mindennapokat. Mert aki ezt megéli, az tudja, hogy nem tehet rosszat annak, aki a munkát, aki a kenyeret adja a számára.
Igen, tudom, sokszor hangoztatják azt is , hogy hasznos időnként munkahelyet vagy lakhelyet változtatni, mert a változás jó, a változás felpezsdíti a mindennapokat, nem lesz RUTIN a munka, újra lelkesedni lehet valamiért, hiszen minden újban van valami jó. Ugyanakkor azt hiszem, a mai bizonytalan világban igenis szükséges a stabil háttér fizikailag és lelkileg egyaránt.

Az emberi kapcsolatok is változnak, fejlődnek, talán így alakul a barátságok sorsa is, de a valódiak  nem múlhatnak el "csak úgy", hiszen ezek teszik teljessé egy ember valódi személyiségét, meghatározzák, hogy ki is ő valójában.

És hűségesek vagyunk a hétköznapi szokásainkhoz, a fodrászunkhoz, az orvosunkhoz (nőgyógyászunkhoz), az autónkhoz (én biztosan), a szép emlékeket őrző helyekhez is! Mert ez jó! Meggyőződésem, hogy legbelül mindenki szeretne igazán HŰSÉGES lenni, csak nem mer. Még azok is, akik kifelé pont az ellenkezőjét mutatják, de ez természetesen nem menti fel őket a tetteik alól, hiszen az Ő döntésük minden esetben, hogy hűek tudnak -e maradni azokhoz, akik vagy amik fontosak a számukra....





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése