2023. január 2., hétfő

Jurta?? Jurta!!!

 "Hogy kerül a csizma az asztalra" avagy hogyan lesz egy falusi portán jurta a nyári pihenő? Jó kérdés. A válasz több hónap tervezés után született meg. 


Mert csak...,mert kell valami...,mert viszonylag olcsó és még jól is néz ki..., nem kell hozzá építési engedély és még hosszan sorolhatnám az egyszerűsített válaszainkat. 

A telek ( telkek) megvásárlását követően - de már előtte is- egyre több időt szerettünk volna a faluban és a környéken tölteni, hogy szokjuk és megismerjük. Amíg nem volt hol aludnunk, vendégházat béreltünk a szomszéd faluban, és persze azon voltunk, hogy legyen egy hely, ahová behúzódhatunk a meleg, a hideg az eső vagy a hó elől- bár ez utóbbi arrafelé is ritka holló. Napközben behúzódtunk a patakpartunk melletti fák árnyékába, de örökké mégsem  lehettünk a fák alatt. És már jó lett volna ott aludni, megtapasztalni, milyen a saját portánkon tölteni az éjszakát. Több opció is felmerült megoldásként, konténerház vagy mobilház, szalmabála ház, kis faház és aztán egy cikk jött velünk szembe az interneten egy családról, akik jurtában élnek... Hát persze! Legyen jurta!! Ma már egészen komfortos is kialakítható, akár téliesíthető és a szerkezete , a kör alakja rendkívül jó energiát hordoz magában. Később akár terápiás hely is lehet.. hiszen természetgyógyász (is) vagyok.

Körbejártuk a megoldási lehetőségeket, felkerestük a nagy jurtás oldalakat és megálmodtuk , hogy mekkora is legyen. A 6m-es átmérő- közel 30nm- megfelelőnek tűnt, hiszen elfér benne egy kényelmes ágy, néhány tároló bútor, egy kis konyha/étkezőrész és egy elkülönített mosakodórész. Az eredetileg kigondolt vállalkozót később elvetettük aztán és újat kerestünk, akiben nem csalódtunk. Voltunk ugyanis egy nyílt napon Istenmezején, ahol a jurtában élő család mutatta meg, hogyan is telnek a napjaik, milyen kihívásokkal kell szembenézniük a jurtában stb. és ők mesélték, hogy az eredetileg általunk is kigondolt vállalkozóval nekik bizony meggyűlt a bajuk. A kivitelezőnk végül az Adorján- jurta csapata lett. 2021.szeptemberében rendeltük meg és következő júniusra vállalták csak, amit tartani is tudtak. Alig vártuk, hogy felállítsák végre. Ám addig még el kellett készíteni az alapját, ami nem kis kihívás volt, különösen Zoli számára, hiszen ő csinálta. Mivel a porta alapvetően lejtős, így a dobogónak lábakon kell állnia és meglehetősen érdekes volt látni, hogy mennyi szintkülönbség is van valóban azon a kis területen is, talán kicsit vicces is... 😊 
 

Zoli nagyon alapos megtervezése és előkészítése után több hét munkájával elkészült a "nem semmi"dobogó, amiről még a kivitelező is elismerően nyilatkozott, amikor meglátta. Egy nap alatt összerakták a 3 évszakos jurtánkat. Ami egy eredeti jurtában nincs, az az ablak és a plexi "tündök", ami a mi esetünkben szép nagy és rengeteg fényt áraszt a jurtába. 
 A tündök a jurta közepe, egy kerek nyílás, amit ponyvákkal fedtek le, de ott ment ki a füst is a középen elhelyezett tűzhelyből. Az "Istenfa" tartja a két oldalán. Ma gyakorlatilag bárhová el lehet helyezni a fűtőtestet, lehet hozzá kéményt is csatolni, főleg, ha 4 évszakos , duplán szigetelt jurtáról van szó. Nekünk egyelőre nincs ilyen tűzrakó helyünk bent, csak egy villannyal működő fűtőtest. A vizet nem vittük be, máshogy oldjuk meg, később a jurta mellett egy napkollektoros vízmelegítő egység és egy "vizes blokk " is ki lesz alakítva a komfortérzet javítására. Így télen most ez a melegedőnk, az öltözőnk, az étkezőnk.
Már több alkalommal aludtunk kint, én többször egyedül is, amikor a párom éppen a városban volt. Óriási élmény! Egyik oldalon a  halk patakcsobogás hallatszik, néha egy-egy állat zörög valahol a közelben. Ősszel pedig innen hallgattam a szarvasbőgést is - nem semmi érzés volt, amikor 4 helyről bőgtek a bikák a közelemben. 

 Többen kérdezték már: nem félsz odakint EGYEDÜL? Mitől félnék? Az utcai fények szinte az egész portát bevilágítják, és a kutyák a jurta alatt éjszakáznak, mire kimegyek az ajtóig, már ott várnak mindannyian 😍 és kísérnek, bárhová is megyek. A falu egyébként biztonságos, itt még a szomszédok is figyelnek egymásra.  
Most ugyan hideg van, de alig várom, hogy essen a hó , mert akkor biztosan megint kint alszom! Tavasszal mindenképpen!






2 megjegyzés:

  1. Gabika és Zoli! Csak csodálni tudlak Benneteket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vagy! Köszönjük! De nem ez a szándékunk :)

      Törlés