2020. március 26., csütörtök

10 dolog, amit ha nem néztél meg Balin, akkor nem is voltál ott!



Ilyen és ehhez hasonló címekkel tucatnyi weboldal, pinterest bejegyzés, blog indít útjára kalandvágyókat erre a csodálatos helyre. Jómagam is több ilyet átnéztem, mielőtt nekivágtunk- pusztán azért, hogy felkészült legyek.A rizsteraszok természetesen az elsők között szerepelnek ezeken a listákon. S ha már beszéltem  az ételekről és szó esett a rizsről is, lássuk azokat a helyeket, ahol mi is jártunk.
Az éltető rizs
Gyakorlatilag egész Bali egy nagy rizsterasz-és vulkánok- persze átvitt értelemben. Minden talpalatnyi helyen rizst termesztenek. Szükségük is van rá, hiszen annyi a sziget napi fogyasztása, hogy korántsem elég az ott megtermett mennyiség, a közeli Jáváról szorulnak behozatalra belőle. Mivel igazi város nem nagyon van- az általunk ismert formában- így a falvakban a házak között is 1-1 kis rizsföld látható 1-1 családnak. Az éghajlat lehetővé teszi, hogy folyamatosan teremjen, 3x vetnek és aratnak és a negyedik negyedév a pihenés a földnek- olyankor földimogyorót ültetnek bele. 2 hét árasztás után ültetik egyenként, kézzel a palántákat, gyakorlatilag mindent kézzel csinálnak, az aratást is. De nem igazán fizetik meg nekik ezt a kemény munkát. Emiatt ott azt tartják: rizst tányéron nem hagyunk! A legnehezebb munka a "gyomlálás", amikor az algát szedik ki kézzel a rizs közül. Hozzá kell tennem , nem veszélytelen munka, ahogy Gede viccesen megjegyezte: nincs veszély, csak zöld mérges kígyó a rizsföldön. Arról még nem hallottam, hogy valakit megmart volna, többen halnak meg a lepotyogó kókuszdióktól.
Séta a rizsföldön
"munkában"
Rizsföld az út mentén kukoricával
Bali tehén
Amikor azt látjuk, hogy a rizs vízben áll, az nem azt jelenti, hogy nem dinamikus az egész, folyamatos áramlása van a víznek, mert ellenkező esetben bealgásodik és az kifejezetten rossz a termésnek.A turisták által látogatott rizsteraszok többsége az UNESCO Világörökség része, és kapnak is pénzt rá, hogy olyan maradjon, ahogy kialakult. Balin gyakorlatilag 3-féle rizst termesztenek, a fehéret- ebből is 2 fajtát-, a vöröset és a feketét. Az utóbbi 2 fajta sokkal drágább, ők nem igazán ezt fogyasztják napi szinten, viszont nagyon egészségesek, élettani hatásuk igazán kiváló.A feketéből készül a már említett rizspudingjuk ( a bubur injin), ami az én  személyes kedvencem lett. Ha fogyasztják is , csak keverve a fehérrel. Számukra nincs étkezés rizs nélkül. A nagyobb teraszokon minden egyes parcella egy -egy család tulajdona, ők művelik, a parcella végében kis szentély az isteneknek, és egy kis pihenő, ahol vagy a bali tehén vagy a "japán" tehén ( a motoros kapa) pihen a család mellett.
25 kg-os csomagban a boltokban
Jatiluwih rizsterasz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése