2020. március 27., péntek

Gyümölcskosár



Piaci árus a színes választékkal


Az ételeknél maradva beszélnünk kell a helyi gyümölcsökről is. Arról a szín -, forma- és ízgazdagságról,ami Balin a gyümölcs- és zöldségpiacot jellemzi. Nem szabad kihagyni egy ilyen utazás során. Meg kell kóstolni, amit csak lehet- és amihez van bátorságunk...


Nekünk volt olyan szerencsénk, hogy vezetőink elvittek egy piacra, ahol a már általuk is jól ismert árus minden gyümölcsöt megkóstoltatott velünk, így volt némi fogalmunk mindegyikről , mire a végére értünk. Arról nem is beszélve, hogy ezzel legalább tudtuk, hogy melyik az, amit nem fogunk később túlságosan megszeretni 😊 .A gyümölcs az étkezéseik szerves részét képezi, szinte mindig fogyasztanak, mi is azzal kezdtük a napot, hogy a reggelihez friss gyümölcsöt hozott a vendéglátó család egy tagja. ( Kis családi szállodában voltunk.)Az volt az előétel. A boltokban is bőséges választékkal szembesültünk- természetesen tudom, hogy ez valójában a kedvező éghajlatnak köszönhető, hiszen szinte mindig érik valami, van olyan, ami folyton terem. Vegyük sorba, hátha ismerős valamelyik gyümölcs az itthoniaknak is 😉.
- Banán- tudták, hogy életében egyszer terem a banánfa? Kb 10 hónap alatt nő meg azon az éghajlaton a végleges méretére, gyümölcsöt hoz ( kb. 50 kg/ fürt egy növényen), de utána sem vágják ki, mert jó szolgálatot lesz, minden részét hasznosítják. Úton- útfélen, bárhol nő.Közben jön a növendék banán, aminek a szárát takarmányozásra használják a sertéseknek- ezért más a húsuk íze is például. Számukra a legfinomabb a kis méretű zöldes színű banán.
-Kókusz- 3-féle létezik a szigeteken, ebből csak kettőt fogyasztanak. A leggyakrabban látott sárga kókuszdió a ceremóniák fő kelléke, a templomokban használják, nem esznek belőle. A zöld  a frissítő levét, a kókusztejet adja a fogyasztónak, míg az általunk is  megszokott barna a kókuszzsír, kókuszreszelék alapanyaga. Kérdeztem a kísérőnket a "kókuszvirág-cukorról"- csak nézett, nem értette mi lehet az, hiszen a kókusznak nem nagyon van virága. Aztán bioboltban kókuszpálma cukrot találtam...

- Papaya- az egyik leggyakrabban látott- hiszen ez is bárhol megél- és kínált gyümölcs, semleges ízével mindenhez jól passzol, narancssárga színével pedig a színkavalkádot fokozza. Ezt is ettünk szinte minden nap.
Papaya
Pomelo
- Pomelo- üdítő volt fóliaborítás nélkül is látni, hiszen felénk a boltokban csak azzal lehet megvásárolni. A grapefruithoz hasonlóan meg kell küzdeni a finom és egészséges húsáért, a fehér héja ennek is meglehetősen keserű.
- Mangosztán- a teáját hamarabb kóstoltuk, mint magát a gyümölcsöt 😊. A párommal megegyeztünk abban, hogy erre a gyümölcsre jobban illene a gránátalma elnevezés, mint a másikra..hiszen olyan, mint egy gránát és akkora, mint egy alma.A vastag héjának eltávolítása után fehér színű, kissé kocsonyás állagú a húsa, több darabban van benne, egyenként kivéve kell megenni, az esetleges belső mag kivételével.Az íze kissé joghurtos, kicsit savanykás, éretten pedig édeskés. Csempésztünk haza belőle néhány darabot kóstolónak, de a karantén végét nem fogja kibírni, így esténként mi eszegetjük meg itthon- sajnos.
Mangosztán
- "Kígyóbőr gyümölcs"- nevét a  sajátos külsejéről kapta, a héja olyan valóban, mint a kígyónak a bőre. Ezt lehámozva szintén egy fehér színű, belül magot is tartalmazó édeskés hús található, nekünk ez is ízlett. És ebből is érkezett haza velünk pár darab, hátha...
Durin kibontva
- Ananász- itt is van bőven, az általunk ismert éretten sárgás és nagyobb ,valamint egy kisebb, kevésbé sárga, de úgy is nagyon finom fajta.
Durián  gyümölcs
-Dinnyék- lehet, hogy idén több dinnyét már nem fogok enni, de legalább ezek finomak voltak 😊 Nem Balin, hanem Jáván teremnek.
- A gyümölcsök ásza a Durián- mi csak így hívtuk, hogy "büdös gyümölcs".Hihetetlenül néz ki, hatalmas és tüskéi vannak, ha kibontjuk és nem optimális hozzá az időpont , átható szagot - tényleg szagot- áraszt, egyesek szerint erősen fokhagymára emlékeztet az illata. Nekünk ebben is nagy szerencsénk volt, úgy sikerült kóstolnunk, hogy kibontva egyáltalán nem volt kellemetlen, a belseje pedig , nos, erről meséljenek a képek. Nekünk meglepő módon kifejezetten ízlett. Ezt sajnos nem mertük bevállalni, hogy hozunk haza belőle kóstolót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése