2020. március 31., kedd

"Macskávé"

A cím sokat sejtet, sőt elárul- igen a Kopi luvak kávéról lesz szó, a világ legdrágább- vagy majdnem legdrágább kávéjáról, amit volt alkalmunk kóstolni a kávéültetvényen.
A cibetmacska és én No 1.

Az utazásunk első napja már kifejezetten mozgalmasan telt.  A szervezők javasolták így az időbeosztásunkat, hogy elkerüljük a jet leg-et, így korán, a reggeli után elindultunk az első túránkra: Köfaragó műhely- ezüstműves műhely-kávéültetvény- Kintamani vulkán-rizsterasz útvonalon Izgalmasnak ígérkezett, hiszen olyan helyekre készültünk, ami Balit meghatározza és már rögtön az elején találkozhatunk mindennel.A két vezetőnk és mi ketten alkottuk a csapatot, ami már önmagában is óriási volt- saját túra, saját idegenvezetővel 😉 , így nyugodtabban és oldottabban tudtunk beszélgetni velük, sokkal több információhoz jutva, mintha egy busznyi ember lett volna még velünk.
Munka közben
Bő egy órás autózás után érkeztünk meg a kávéültetvényhez, ahol az első látnivalók rögtön az egzotikus gyümölcsök és fűszerek voltak- élőben...Hihetetlen volt rádöbbenni, hogyan is néz ki valójában a vanília, mekkora egy kakaóbab és milyen a kávécserje. Itt azonban mást kerestünk inkább- a cibetmacskát, hiszen  a Kopi luvak kávé nem létezne nélküle. Fogalmam sincs, ki volt az, aki a macska ürülékében talált kávét először megtisztította, megpörkölte és megfőzte- megtapasztalva azt, hogy ezzel a "technikával"  milyen finom és lágy ízű kávét lehet előállítani, de mindenesetre, csak csodálni tudom a bátorságáért.
Szóval a Kopi luvak kávé a cibetmacska nélkül nem létezne. Gyakorlatilag ez is arabica kávé- csak előkezelt formában...Igen, a macskákat ott azért tartják, hogy megegyék a kávészemeket és majd kiürítsék egy, a bélrendszerükben lezajló, előemésztési, fermentációs folyamatot követően. Amit aztán megtisztítanak (mosnak), szárítanak, pörkölnek és csomagolnak-főznek. Összehasonlítva más arabica kávékkal, ez sokkal könnyebbnek tűnik súlyra és ízre egyaránt. A pörkölést hagyományosan végzik kézi munkával- ebbe nekem is volt alkalmam "belekóstolni". Pár percig pörkölhettem 😉.
A cibetmacska és én No 2.
Kóstoló
A macska egy jól megtermett házimacska méretű, kicsit hosszúkásabb fejű, sötét szőrű macskaféle, néhányan egész kezesek, vannak olyan kávézók, ahol az asztalon csücsül egy-egy ilyen jószág a vendégek pedig meg tudják simogatni, kezükbe is vehetik. Engem egy másik helyen "konkrétan" meg akart kóstolni egy macskalány...Amúgy a gyümölcsök a kedvencei...és aznap előtte gyümölcspiacon voltunk.😊

Az ültetvényen egyébként többféle teát és kávét is kóstolhattunk, amiket aztán véleményezni is lehetett. Gondolom, a véleményekből állítják össze a kedvencek listáját. Ott ittunk mangosztán teát is, amiből aztán haza is hoztunk, annyira ízlett.
A főzés
A Kopi luvak kávé elkészítési módja is más, egy lepárló edényhez hasonló üvegballonos főzővel készítik, eltart néhány percig, amíg lefő- és nem árt, ha tudjuk, hogy kicsit törökösen, zaccosan jelenik meg, ami persze leülepedik könnyen és nem zavaró egyáltalán. Balin ez a megszokott, ez az igazi bali kávé. Én egészen megszerettem, mert sokkal intenzívebb volt az íze, mint a presszókávé ottani verziójának.
Az elkészült kávé



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése