2020. március 25., szerda

Enni vagy nem enni ?

Ebéd a rizsterasznál
Babi guling 
Bárhová megyünk, szinte rögtön az az első kérdés, ami felénk irányul: mit ettetek? Milyen volt a kaja? Magyarok vagyunk, nem kérdés, és a magyar embernek a hasa nagyon fontos. :) Mint tudjuk...
Azt már korábban is tudtuk, hiszen készültünk rá, fűszeres, "rizsben gazdag", zöldséges ételekkel számolhatunk, ha helyit szeretnénk kóstolni. Megtanultuk a helyi specialitások neveit is: nasi goreng, mie goreng, bebek goreng,nasi campur stb.,ám vezetőnk elárulta, ezek csupán indonéz ételek és nem balinézek. Na tessék! én meg azt hittem, tudok valamit!
Szervezőink óvatos duhajkodásra intettek bennünket, különösen az első napokban, mert szinte mindenki beleesik abba a hibába, hogy azonnal és minden helyit meg szeretne kóstolni- aminek aztán nagy-nagy baj lesz a vége...( bali hasmenés). Nem, ezt végképp nem szerettük volna átélni- hiszen ezért is volt a házi pálinka az úti csomagunk elengedhetetlen része. Megfogadtuk a tanácsaikat és elsőnek olyan éttermekben ettünk, ami a mi európai gyomrunknak is bevehető ételeket kínált. Bevallom, minden nagyon ízlett- az árak pedig a mi érzékeny pénztárcánk számára sem voltak magasak (kettőnknek 5000 Ft-nak megfelelő rúpiáért előétel, főétel, ital és kávé vagy desszert fért bele az ebédünkbe). Próbáltunk sokféle ételt kóstolni, de bevallom, ami bevált, arra többször is visszatértünk. ( "Járt utat járatlanért el ne hagyj!") Sok csirkét esznek, a liba specialitásuk sem utolsó és a rizst számtalan formában képesek elkészíteni.
Bubur injin
Smoothie
Az én személyes kedvencem lett  a sült fekete rizspuding kókusztejjel és banánnal .
( Elárulom, itthon is  a tejberizs vagy a rizsfelfújt...) Ivott már valaki vörös rizs teát? Én igen és nagyon ízlett. Ha vége ennek az őrületnek- mivel hoztam az egyik rizsteraszról ott termett vörös rizst, fogok készíteni és mások is megkóstolhatják  :) .
 Ami még őrületesen meglepett, a lehető legváratlanabb helyeken lehet közel 10 pontos kis éttermekbe belefutni. Mi is így jártunk, a falu szélén, inkább már a dzsungelben egy kis családi étterem, elképesztően finom ételekkel, figyelmes kiszolgálással ( odaérkezéskor kézfertőtlenítőt és szúnyogriasztót hozott először a tulaj, majd étvágygerjesztő falatokat gratis) , a feltálalt vacsora pedig valóságos ízorgia volt. Mondjuk amúgy is tobzódtunk, hiszen mintegy előételként gyümölcsös smoothiet kértünk, majd a kiválasztott ételek is az addig kóstolt legjobbak voltak. ( Tőlünk is megkapta a 10 pontot)
A gyümölcsökről eddig nem tettem említést, pedig több oldalnyit lehetne írni róluk. Az egyenletes meleg, a páratartalom és a napsütés folyamatosan biztosítja azt, hogy mindig sok-sok gyümölcs legyen a piacon, a boltokban. Mi sem tudtunk betelni velük és rengeteg olyat is megkóstoltunk, amikről még csak nem is hallottunk. Most csak egy kép erejéig mutatom meg, hogyan is néz ki a gyümölcspiac, a következőkben pedig bemutatom a soha nem látott gyümölcsöket is, ígérem :)
Ha lenne annyi pénzem, amennyi nincs, egy igazi tradicionális magyar konyhát vivő étterem mellett egy balinéz éttermet is szívesen nyitnék, annyira megszerettem a konyhájukat. Persze még csak a "mild spicy" verzióban- hiszen mindig megkérdezték, mennyire lehet csípős az étel. És én még nem voltam bevállalós...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése