2015. január 12., hétfő

A "citromok földjén"

Elérkezett sorrentoi kirándulásom- a konferencia- utolsó napja. Ezt a délutánt kizárólag azzal töltöttem, hogy még egyszer alaposan és a részletekre is figyelve magamba szívjam a város hangulatát...Nappal egy közepesen nyüzsgő kisváros hangulata érződik, késő délutántól azonban elkezd még jobban "élni", természetesen megtelik turistákkal, a boltok ismét kinyitnak és a zegzugos utcácskák zenétől hangosak. A kis tratttoriákban gitárosok, kis zenekarok kísérik a vacsorát, sokszor az utcára kiszorulva, mivel maguk az éttermek sem túl nagyok és inkább az utcán étkeznek a kihelyezett asztalkák mellett.
Háttérben a tenger


Kicsit méretes darabok...
Az emberek alapvetően kedvesek, türelmesen végighallgatják egy turista kezdetleges olasz tudással előadott óhaját- egyébként is muszáj nekik, mert Olaszország délebbi részein az angolt kevesebben értik, mint a bármilyen szinten előadott olaszt- bevallom nekem egyébként is ez volt a célom többek között az út során: gyakorolni az évekkel ezelőtt tanult nyelvet, ami ma is nagy szerelmem és ha lehetőségem adódik, csak úgy beszélek külföldön. Már-már áttértem a helyiek jellegzetes mutogatós módszerére, határozott gesztikulációval kísértem a mondandómat. :)
Citromkert a város szívében
Egy üzlet a citrom "tiszteletére"
Sorrento kikötője
A szállodám
Az "utolsó vacsorám": rántott cukkinivirág
A régió legfőbb jellegzetessége a CITROM ! Mindenütt citromligetek, még a városon belül is igen komoly ültetvény található, ahol helyben készített LIMONCELLOt, a rendkívül finom citromlikőrt is árulnak a gyümölcsök mellett. Hát persze, hogy egy ilyen üveggel utaztam haza....ami azóta sajnos régen elfogyott, itthon is nagy sikert aratva. Ezt az italt azóta szeretném megkóstolni, amióta láttam a "Napsütötte Toszkána" című filmet- bár arra még nem sikerült rájönnöm, hogy Toszkána szívéből miért mentek le az Amalfi-partra, konkréten Positanoba.... az út igen hosszú autóval! A citromokat természetesen más formában is használják, szappant, illóolajat készítenek belőle, komoly marketinget építenek rá. Itt a citrommal mindent el lehet adni....természetesen az egész régióban igaz ez. Azóta én is másképpen tekintek erre a finom és sokoldalú gyümölcsre.
Hazafelé- háttérben a Vezuv
Positanoban is a citromról szól minden
Narancs is terem a citromkertben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése