2015. január 25., vasárnap

Kellenek a kudarcok!?

"Az élet végső soron nem más, mint kis győzelmek és nagy kudarcok sorozata. De mi mást tehetne az ember? Adja fel?"   Guillermo del Toro
Kudarcok voltak, vannak és lesznek is életünk során. Sok mindenben és mindenkiben lehet csalódni, ami jelentősen hozzájárul a kudarcélményeink gyarapításához: csalódhatunk a közvetlen környezetünkben, családunkban, a munkatársakban, a szituációkban, vagy akár magában az "Életben" is. De nem szabad, hogy ezek az élmények határozzák meg mindennapjainkat!
Csalódásokra szükségünk van jellemfejlődésünkhöz, minden egyes negatív hatás elgondolkodtat, átgondolásra biztat bennünket: elrontottunk valamit, hogyan lehetett volna másképp csinálni? Esetleg tényleg azt élem-e meg a mindennapok során, amit kell nekem? S ha valóban őszinték vagyunk mindezek után, az az első lépés, a legjobb út a változtatás felé...
Hogyan is működik az énképünk? Ahhoz, hogy elemezni tudjuk, miért is ért minket kudarc, fontos, hogy lássuk, miként látjuk magunkat. Számos pszichológiai elmélet foglalkozik az énképpel.
-Wobegon-hatás, melynek lényege, hogy az emberek hajlamosabbak pozitívabban értékelni magukat másoknál.
-Szociális szűrők: gondoljunk csak bele, hogy hányszor mondjuk meg őszintén a véleményünket, ha mondjuk a kolléganőnek borzalmasra sikeredett a frizurája.
- Kapcsolati szűrők: hasonló a hasonlóval
-Tapasztalati szűrők: a beérkező információkat az agyunk szűri és torzítja annak érdekében, hogy azok összhangban legyenek korábbi tapasztalásainkkal
  1. Egészséges embereknél jól működnek a beépített szűrők, így egyfelől segítenek megóvni a személyiségünket, ugyanakkor képesek vagyunk elfogadni a megfelelő kritikát, és tanulni belőle.
  2. Gondoljuk végig, talán jobb is, hogy így történt! Sokszor segít feldolgozni a kudarcot, ha elfogadjuk a történteket úgy, mint a jó megoldást. „Nem kaptam meg a melót, rendben, talán nem is lett volna igazán megfelelő nekem, rosszul éreztem volna magam…”
  3. Gondolkodjunk pozitívan! Rendben, most nem sikerült, de ez nem jelenti azt, hogy máskor sem fog…
  4. A kudarc nem szégyen! Nézzük csak meg a kisgyerekeket: százszor is esnünk kell, mire megtanulunk biztosan járni, ez az élet más területére is igaz. Ettől függetlenül a gyerekek is újra és újra feltápászkodnak, nem adják fel, és nem érzik szégyennek azt, hogy megbotlottak.
  5. Tekintsük a kudarcot tapasztalatnak.
  6. Gondoljuk át, mi történt, beszéljük ki magunkból.
  7. Ha értékeltük a kudarcunkat, próbáljunk meg belőle tanulni.
  8. Nézzünk előre és nyugodjunk meg.
"...A nehézség az ég alatt a könnyűn alapszik, s a nagyság az ég alatt a kicsinyből gyarapszik. Ezért a bölcs nem cselekszik nagyot, így teljesít nagyot. Nem érdemelsz bizalmat, ha túl-sokat ígérsz. Ahol sok a könnyű, ott sok a nehéz. Ezért a bölcs nem kerüli a dolgok nehezét, az erőlködés mégse veti szét." 
(Tao Te King-63)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése